Садівникам

Очистка питної воду від заліза: методи

Знайома, як світ ситуація: дача, загальний водопровід садового товариства. Вода артезіанська, але пити не можливо-сильний запах заліза. Для тих, у кого машини-накупив бутильованої води і все відмінно! Або міняємо картриджі у глека фільтра після кожної 10-ї заливки води і добре-дорого і сердито! Статті на просторах інтернету за “обезжелезиванию” питної води або промислові технології, або прихована реклама продавців установок по очищенню води і, знову ж таки, заснована на промисловій технології.

Я задався метою відмінною, а саме, чи можна, використовуючи те, що є на кухні і в аптечці кожної господині, очистити воду від заліза для питних потреб. Виявилося це цілком реально і просто. Моя стаття для самотніх бабусь або до кого машинородственники приїжджають на дачі рідко.

Отже, дано: є артезіанська вода хорошої якості(як приклад, п. р. т.

Мурміно, Рязанській області, садове товариство Верстатобудівники) з вмістом заліза понад 30 мг/л. Т. е.

вода, хоч і прозора, але виразно пахне і має смак заліза.1. Необхідні прилади і матеріали: Заварений зелений чайМарганцовка(або по науковому-перманганат калію)Сода харчова(натрію бікарбонат)Фільтр глечик з використаним картриджем або саморобний механічний(я опишу виготовлення пісочного фільтру)Пластикові ємності на 5+ літрів мінімум 2 і одна порожня пластикова пляшка на 2 літри для пісочного фільтра(якщо є глечик-не потрібно)Разогнутая скріпка або дріт або сірник або зубочистка або шпажка для шашлику і т.

п. для взяття потрібної кількості марганцовки2. Процес водопідготовки: Переконаємося, що саме надлишок заліза викликає запах, на око абсолютно чистої і прозорої води.

Для цього в склянку води з-під крана наливаємо зелений чай. Вода, що містить надлишок заліза будь валентності і в будь-яких формах дасть чорнильний колір. Чим він більш насиченим, тим більше заліза у воді.

Для води з мого прикладу колір настільки чорнильний, що бабусі починають хреститися Якщо винуватець знайдений, то йдемо далі.Наливаємо воду в 2-е(або більше) 5+ літрові емкостиОбмакиваем дріт у воді на 3 мм і макаємо в марганцовкуВносим в баклажку з водою і закриваємо кришкою. Гарненько перемішуємо, повторюємо через хвилину рази 3(цю процедуру потрібно виконати один раз, щоб зрозуміти, скільки перманганату потрібно для окислення двовалентного заліза в воді і інших органічних домішок.

У промисловій технології-це процес знезараження(озонування або хлорування). Мета цього етапу-отримати через 1 хвилину слаборозовый розчин при повному розчиненні марганцівки і запам’ятати скільки міліметрів потрібно мочити водою у мірній дроту для взяття перманганату. В моєму прикладі вистачає одного внесення.

Після марганцівки додаємо харчову соду на кінчику чайної ложки на 5л. В грамах це 0,5 гр+- на 5 літрів. Як і в пункті 3 для кожної води норма буде своя і для першого разу дуже добре мати індикатор рН.

На виході через 2 хвилини він повинен бути 7,4-7,8.Це все. Закрили і відставили на добу.

За цей час утворюється осад як на фото.7. Через добу воду потрібно відфільтрувати і використовувати за призначенням(чай приготування їжі, пиття і т.

д.), бажано, у кип’яченому вигляді.Саморобний пісочний фільтр представлений на фото.

Пісок обов’язково добре промити, витримати в розчині електроліту 1/2частям води годину ще раз промити і прокип’ятити у воді 30 хв+. Відрізаємо дно 2-х літрової пляшки ножем у горло, не трамбуючи, поміщаємо неткану промиту серветку, в кришці робимо дірки шилом (я акуратно зрізав кришку так, що залишилася шайба з різьбленням і серветку розмістив зовні, зафіксувавши шайбою(закрутив дах-шайбу) і накручуємо на різьбу пляшки. Засипаємо пісок на 1/3 пляшки і зверху кладемо другу серветку(це щоб при наливі води не розмивало пісок).
Фільтр готовий.

Related posts

Leave a Comment